TR
EN

Beslenme Alışkanlığı Ölçümlemesi

Çocuk ve gençlerde, beslenme alışkanlıkları ve yeme davranışları anketi yapılmaktadır.

Sağlıklı sofralar çocukluktan başlar?

Okul çağı dönemi, cep harçlığı almaya başlama, sonsuz merak, sosyal hayat, arkadaşlar ve popüler eğilimlerin yoğun olduğu bir dönemdir. Çocuklar bu dönemde bedenlerini tanırlar ve yeni besinlere alışmaya çalışırlar.

Çocuklar her şeyi çok çabuk öğrenirler ve beslenme şekillerini ebeveynlerinden, arkadaşlarından ve kitle iletişim araçlarından hızlı bir şekilde modeller. Bu modellemede aile başta olmak üzere, okul ve sosyal çevre rol alır. O nedenle aileler ve okul yönetimi, çocukların beslenme ve kilo durumlarını dikkatle izlemeli, onlara doğru model olmak ve bu konuda bilgilendirmek için çaba göstermelidirler.

Çocuk ve gençlerde beslenmenin önemi

Çocuk ve gençlerin beslenmesi onların fiziksel büyümeleri (büyüme, seksüel olgunluk ve aktivite ), mental gelişme ve öğrenme kabiliyetleri (dikkat ve odaklanma) ve psiko-sosyal gelişimleri için önemlidir.

Çocuk ve gençlerde beslenme alışkanlıkları ve yeme davranışları

Çocuk ve gençlerimiz özellikle kahvaltıyı ve ara öğünleri atlamakta, çok sık fazla miktarda şekerli, yağlı abur cubur atıştırmalık tüketmektedirler. Bu nedenle total yağ, trans yağ ve şeker tüketimleri artmış durumdadır. Günlük tükettikleri meyve ve sebze alımları ise sağlık için önerilen miktarların altındadır. Daha fazla şekerli meşrubatlar, kafeinli içecek ve enerji içeceği, daha az süt ve ayran içmekte ve bu yüzden gerekli kalsiyum miktarını yeterince alamamaktadırlar. Ana öğünlerde besin grupları örüntüleri dengesiz olarak gözlenmektedir. Ayrıca, çocuklar sağlıklı besinleri hazır bulmakta zorlanmakta, bu nedenle yetersiz ve gereksiz yiyeceklerin, fastfood tüketimleri artmaktadır. Aileleriyle birlikte yemek sofrasına oturmayan, tv ve bilgisayar başında yemek yiyen, yerken çok hızlı ve çok miktarda yiyen, aç olmadan yiyen çocuk sayısı oldukça fazla karşımıza çıkmaktadır. Çocuklar, beslenme konusundaki bilgileri ve farkındalıkları yetersiz olarak çevre ve aileden alıştıkları gibi beslenmeye devam etmektedirler. Sağlıklı beslenme her zaman düzenli aktivite ile birlikte düşünülmelidir ancak, çocukların yarıya yakını artık neredeyse hiç hareket etmemekte, sportif faaliyet yapmamakta ve hatta oyun bile oynamamaktadır. Bu durum şişmanlığı ve şişmanlığın neden olduğu hastalıkları ortaya getirmektedir. Buradan sonra geri dönüş genellikle kişi için çok zor ve maliyetli olmaktadır.

Çocuk ve gençlerde sık gözlenen beslenme sorunları

Tüm Dünya'da çocuk ve gençlerde beslenmeye bağlı sorunların başında şişmanlık gelmektedir. Şişmanlık oranındaki artışa paralel olarak, yetişkinlere özgü olan kronik hastalıkların ilk belirtileri çocuklarda dahi gözlenmeye başlanmıştır. Özellikle ebeveynlerde şişmanlık ve diyabet hikâyesi varsa, çocuk hızlı kilo almaya ve bel bölgesi hızla yağlanmaya başlamışsa dikkatli olunmalıdır.

Şişmanlığın dışındaki diğer beslenme hastalıkları ise; beslenme yetersizlikleri, zayıflık, protein enerji eksikliği, büyüme- gelişme gerilikleri, vitamin mineral eksiklikleri, demir eksikliği anemisi, iyot eksikliği (Basit guatr, büyüme-gelişme bozukluğu, IQ düşüklüğü, nöromotor bozukluklar), raşitizm, ağız ve diş sağlığı sorunları, gıda güvenliği eksikliği nedeniyle gelişen zehirlenmeler ve ishal vb. hastalıklardır. Bunların dışında sosyal gelişim geriliği, zihinsel ve ruhsal problemler de gözlenebilir. Gelecekteki kanser riskinin artması da olasıdır. 

Beslenme Sorunlarının Kaynağı

Doğru besine ulaşmada bilinçsizlik, ekonomik yetersizlik, yanlış besinlerin özendirilmesi, hızlı yemek sistemlerinin öne çıkması ve buralarda yüksek kalorili, yağlı ve şekerli besinlerin sunulması, ailelerin sağlık profesyonelleriyle sık ve kolay karşılaşamaması, kitle iletişim araçlarındaki yanlış bilgilendirmeler, kontrolsüz reklamlar, hareketsizlik, teknolojik ilerlemeler, oyun parklarının azalması, hareketsizlik, sporun önemsenmemesi ve psikolojik sorunlar gibi onlarca neden vardır.

 

FUNTHEMENTAL BESLENME EKİBİ

*** Sağlık ile ilgili bir başarı elde edilmek isteniyor ise bireysel yaklaşım ve iş birliği kaçınılmazdır***

Toplum bilincinde sağlıklı beslenme öneminin yaygın olmasına rağmen, bizim ve diğer ülke anket çalışmaları birçok çocuğun hatalı beslenme alışkanlıklarına ve beslenme davranışı bozukluklarına sahip olduğunu göstermiştir.

Bu yaşlarda yapılacak olan sağlıklı beslenme müdahaleleri çocukların bilinçlenmeleri adına çok önemlidir. Çocukların beslenme konusunda bilinçlendirmesi için binlerce teori ve strateji geliştirilmiş ve faydalı etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Bu nedenlerle; her çocuk beslenmenin kendi hayatı için önemini bilmeli, sağlıklı beslenme alışkanlığı ve doğru beslenme davranışları erken yaşlarda yerleştirilmelidir. Çocuklar için doğru beslenmek, hareketli olmak ve oyun dahil egzersiz yapmak, sağlıklı psikolojiye sahip olmak, güçlü büyümenin, sağlıklı gelişmenin ve uzun hayatlarındaki iyilik halinin temel taşlarını oluşturur.

FUNTHEMENTAL beslenme ekibi olarak başlangıç anahtarımız;  çocuk ve gençlere uyguladığımız  ?Türk Çocuklarında Beslenme Alışkanlıkları Anketi? ve ?Türk Çocuklarında Yeme Davranışları Anketi? dir. Bu anketlerin her çocuğa özgü sonuçları FUNTHEMENTAL karnesi beslenme bölümü?nde yer almaktadır. Ebeveynler bu önerilerin sonucunda veya bunların haricinde çocuklarında göze çarpan, beslenmeye ait herhangi bir konu için ?Beslenme Ekibi? nden profesyonel destek alabilirler.

Sonuç olarak; bütün çocuklara hayatlarının başında sağlıklı bir başlangıç R03;R03;vermek, bu konuda kendini çaresiz, savunmasız, hassas, ümitsiz, cesaretsiz ve bilgisiz hisseden annelerin ve çocuklarının şansını artırmak, geleceğin çocuklarını aktif, başarılı ve mutlu görmek istiyoruz.

FUNTHEMENTAL beslenme ekibinin sunduğu hizmetler;

Çocuk-Ergen-Genç ve Yetişkinlerde;

  • Yeterli ve dengeli beslenme
  • Sporcu beslenmesi
  • Ağırlık yönetimi (Zayıflama, kilo aldırma)
  • Hastalıklarda klinik beslenme (Diyabet; gebelik diyabeti, tip I DM, tip II DM, kalp-damar hastalıkları; lipid bozuklukları, hipertansiyon, karaciğer yağlanması vb)
  • Yeme bozukluklarında beslenme
  • Beslenme Eğitimi
  • Anne Baba Okulu
  • Aile boyu sağlıklı beslenme danışmanlığı